Christ Church, Warminster

Christ Church is an Anglican church building serving a parish on the southern side of Warminster, Wiltshire, England.

This article needs additional citations for verification. (September 2018)
Church in Warminster, England
Christ Church

Christ Church
Location in Wiltshire

51.1999°N 2.1863°W / 51.1999; -2.1863

Location Deverill Road, Warminster
Country England
Denomination Church of England
Website http://ccww.org.uk/
Architecture
Functional status Active
Architect(s) John Leachman
Style Early English
Years built 1830-31
Administration
Parish Christ Church
Deanery Heytesbury
Archdeaconry Sarum
Diocese Salisbury
Province Canterbury
Listed Building – Grade II*
Reference no. 1021707

. . . Christ Church, Warminster . . .

The church was built in 1830–31 to the designs of John Leachman, at the instigation of William Dalby, vicar of the parish church of St Denys, as a chapel of ease to serve what was then Warminster Common.[1] It was part-funded by the Church Building Commission and had a large nave with a capacity, including a gallery, of 882.[2][3] The church is built in yellow brick with limestone dressings; the west tower has pinnacles described by Pevsner as tall and heavy.[4]

In 1871 the church was expanded with the addition of the chancel and vestry designed by T.H. Wyatt.[2] In 1881 the ceiling of the nave, which was becoming unstable, was replaced with wooden beams and pillars to form arcades, and the balcony or gallery was removed.

Christ Church before the 1871 addition of the chancel, and the 1881 changes to the interior

The building was recorded as Grade II listed in 1952.[2] During the late 1960s an attempt was made to modernise the worship in the church, and a nave altar was built. This was a controversial move and led, eventually, to a consistory court. The vicar wanted to symbolically bring the worship of the church to a more central place in the church. However, this move divided the church and a number of the congregation, and those outside the congregation complained that there had been no consultation. Eventually a parishioner appealed to an ecclesiastical consistory court. The case was lost by the vicar and church wardens as the court found that insufficient consultation about the change had occurred. Although the altar was not removed, the affair caused a rift in the church and a number of people felt strongly enough to move to worship elsewhere.

In 2004 a major redevelopment of Christ Church began with the complete reordering of the worship space, the addition of a raised dais, the removal of the nave altar and pews, and a new lobby. The second phase of the development project included the utilisation of the mezzanine floor area above the lobby of the church. Creating meeting rooms and more functional space, this work was completed in 2014.

. . . Christ Church, Warminster . . .

This article is issued from web site Wikipedia. The original article may be a bit shortened or modified. Some links may have been modified. The text is licensed under “Creative Commons – Attribution – Sharealike” [1] and some of the text can also be licensed under the terms of the “GNU Free Documentation License” [2]. Additional terms may apply for the media files. By using this site, you agree to our Legal pages . Web links: [1] [2]

. . . Christ Church, Warminster . . .